Hummus

Hummus

Składniki

1/2 szklanki ciecierzycy
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
2 łyżki pasty Tahini (bądź 3 łyżki sezamy + 1 łyżka oliwy albo oleju)
2/3 łyżeczki kuminu rzymskiego
2 łyżki oliwy, bądź oleju
sól

Hummus

Wykonanie

Ciecierzycę przed gotowaniem moczyć całą noc. Rano wypłukać, zalać świeżą wodą, dodać trochę soli i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić ale pozostawiając wodę z gotowania w jakimś naczyniu.
W międzyczasie jeśli nie mamy pasty Tahini należy uprażyć na suchej patelni sezam, następnie utrzeć go na gładką pastę w moździerzu, bądź za pomocą blendera, albo jak my za pomocą młynka :) Powstałą pastę wymieszać z 1 łyżką oleju i odstawić.
Do odcedzonej ciecierzycy dodać czosnek, sok z cytryny, kumin, pastę sezamową oraz sól do smaku i za pomocą blendera utrzeć na gładką masę. W czasie blenderowania dodawać stopniowo wodę z gotowania ciecierzycy, tak aby pastą osiągnęła oczekiwaną gęstość :)
Powstałą masę przełożyć do miseczki albo słoiczka, polać pozostałym olejem i można się zajadać :)

Hummus

Hummus

na google+
 

Dodaj komentarz