Idealne ciasto na pizze
Z miłą chęcią przedstawiamy Wam przepis na idealnie cienkie i chrupiące ciasto na pizze Dla nas ciasto musi być jak najcieńsze, ale nie gumowe, powinno chrupać przy każdym kęsie. Z podanych składników powinno wyjść 8 niezbyt dużych pizz, albo jak u nas 4 duże Nadmiar ciasta można śmiało zamrozić na inny dzień. Jeśli tak jak my pieczecie sami chleb, to polecamy zamiast drożdży użyć zakwasu, wówczas dodatkowo ciasto wzbogaca się o wasze ulubione dodatki, u nas np. o siemię lniane
Składniki (4-8 pizz)
1 kg mąki pszennej, np.tortowej, plus do podsypywania
1 łyżka zakwasu na chleb, albo 13 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
260 ml zimnego mleka
260 ml zimnej wody
2,5 łyżki oleju
Wykonanie
Zakwas (albo drożdże) rozpuścić w wodzie, następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie, lecz powoli wymieszać. Ciasto wyrabiać tak długo, aż powstanie masa przypominające w konsystencji gumę do żucia, lekko lepka ale sztywna Tak przygotowane ciasto pozostawić w misce na około 10 minut, następnie podzielić je na kulki wielkości pięści i umieścić w lodówce do wyrośnięcia, na 2-3 h.
Po upływie czasu przeznaczonego na rośnięcie, ciasto wyciągać pojedynczo i rozwałkować na posypanym mąką stole, na dowolną grubość. Ciasto umieścić na specjalnych blaszkach, albo tak jak u nas na papierze do pieczenia i zwykłej blasze, a nawet kratce Posmarować ulubionym sosem, obsypać serem i ułożyć dowolne składniki. Umieścić w nagrzanym do 280 stopni piekarniku, piec na najwyższej półce 6-12 minut, albo do zarumienia brzegów i odejściu ciasta od blaszki. W piekarniku z termoobiegiem czas pieczenia będzie krótszy.
Zaciekawiła Was pizza na ostatnim zdjęciu? Tutaj przepis