Idealny sos do pizzy
Czym by była pizza bez idealnego sosu?? Poniżej prezentujemy przepis na nasz ulubiony sos
Składniki
100 ml ulubionego koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czubricy zielonej
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
Wykonanie
Koncentrat umieścić w małej miseczce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Ja gotuje zblenderowana puszkę pomidorów całych
i do tego dodaje 2lyzki koncentratu. Zdecydowanie lepszy pomidorowy smak.
O, to ja też robię podobny sos do pizzy. Tylko bez tej czubrnicy i zamiast koncentratu – sos pomidorowy (passata). Problem w tym, że jak pizza jest wysmienita, to nikt nie chce na wierzch dawać sosu…
My tym sosem smarujemy ciasto, a dopiero później dajemy składniki i pieczemy. I wolimy nawet jak nie leje się na pizze żadnego innego sosu, bo jednak sos czy ketchup nieco zabija smak całej pizzy A dobrze przygotowany sos na cieście fajnie podkreśla jego smak
bo tak właśnie robi się pizzę, najpierw sos, później ser i reszta składników proszę wypróbować wersje klasyczną sosu taką stosowałam w pizzerii
koncentrat pomidorowy (jak dla mnie najlepszy jest z firmy dawtona nie jest kwaśny), odrobina wody, sól, cukier, pieprz czarny mielony i oregano, wymieszać i gotowe
Chyba mamy takie same kubki smakowe Nie ma lepszego koncentratu niż Dawtona, no i jako jedyny nie jest chemią napakowany