Indyjskie curry z fasolki adzuki (azuki)
Składniki (3 porcje)
250 g fasolki adzuki (azuki), namoczyć na noc
2 duże cebule, drobno posiekane
2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
2 pomidory, obrane ze skóry
1 garść świeżej kolendry
3 papryczki chili, drobno pokrojonej
3 cm imbiru, drobno posiekanego
1,5 łyżeczki Garam Masala
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki curry
2 ziarna zielonego kardamonu
1/4 szklanki śmietany, u nas 10%, ale może być dowolna
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
Wykonanie
Moczoną przez noc fasolę opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie, gotowanie jest krótkie, trwa około 15 minut Następnie przelać przez sito i odstawić.
Na dużej patelni rozgrzać olej i dodać cebulę, imbir oraz kardamon, dusić pod przykryciem 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać papryczki chili i smażyć 2-3 minuty, po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę pomidory oraz czosnek i gotować przykryte, aż pomidory będą miękkie.
Całą zawartość patelni zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Przed miksowaniem najlepiej usunąć nasiona kardamonu z łupinek Do powstałej masy dodać 1 szklankę wody, śmietanę, przyprawy oraz odstawioną i ugotowaną fasolkę. Gotować wszystko razem 5-10 minut, a na koniec dodać porwaną w palcach kolendrę
Curry z fasolki adzuki świetnie smakuje w towarzystwie ryżu basmati