Jajko w koszulce podane na botwince

Jajko w koszulce na botwince

Składniki

1 jajko, na porcję
1 pęczek młodej botwinki
2 ogórki konserwowe
2 pomidory
1 ząbek czosnku
ocet
olej rzepakowy
kiełki
kilka pieczarek
sól, pieprz
ulubiona przyprawa do sosu, u nas jest to: gorczyca, koperek, lubczyk, kwasek cytrynowy, cebula, pietruszka, marchew, czosnek, papryka słodka, szczypiorek, pasternak

Jajko w koszulce podane na botwince

Wykonanie

Umytą botwinkę pokroić na kawałki (liście i łodygi), buraczki obrać, pokroić na ćwiartki albo połówki i podsmażyć na patelni, po czym dodać do sałatki. Pieczarki pokroić na grubsze plastry, albo też na ćwiartki, doprawić solą, pieprzem i podsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego. Pomidory, ogórki skroić w większą kostkę, czosnek poszatkować, kiełki również lekko pociąć, wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku mieszanką przypraw i olejem rzepakowym.
Jajko rozbić delikatnie do oddzielnej miseczki, tak aby żółtko się nie rozpłynęło. W międzyczasie w garnku zagotować wodę z łyżką octu (ocet przyspiesza ścinanie białka). Gdy woda się zagotuje i zacznie bulgotać zmniejszyć maksymalnie płomień pod garnkiem i łyżką w wodzie zrobić wolno kręcący się wir. Następnie z jak najniższej wysokości wlać jajko do wodnego wiru. Białko wówczas powinno dokładnie obtoczyć żółtko, jeśli się tak nie stanie można łyżką delikatnie podprowadzać białko do żółtka. Gdy białko z wierzchu się zetnie gotować jeszcze jajko 2-3 minuty na wolnym ogniu. Tak przygotowane jajko ułożyć na porcji sałatki, posypać solą i pieprzem i można się zajadać :)

Jajko w koszulce podane na botwince

Nie każdy wie, ale z młodej botwinki można zrobić pyszną sałatkę :)
Jajko w koszulce podane na botwince

na google+
 

Dodaj komentarz