Kakaowe ciasteczka jaglane
Aby z czystym sumieniem móc się zajadać słodkościami, przygotowaliśmy ciasteczka z kaszy jaglanej I teraz wiemy, że to co jemy jest mega zdrowe Fakt, że trochę czasu zajęło ich upieczenie (duża ilość), ale przzynajmniej wystarczy nam na tydzień
Składniki (+/- 42 ciastka)
5 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej (2 szklanki suchej kaszy)
4 małe dojrzałe banany, albo 3 duże
3 łyżki kakao, albo karobu
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
1 szklanka rodzynek
olej, do wysmarowania papieru do pieczenia
Wykonanie
Kaszę umieścić w dużej misce, dodać kakao, rodzynki, pogniecione banany i dokładnie wymieszać. Można ewentualnie dosłodzić niewielką ilością miodu
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na dużej blasze rozłożyć papier i wysmarować go olejem, a następnie formować za pomocą łyżki ciasteczka.
Blachę z ciastkami umieścić w nagrzanym piekarniku i piec przez 20 minut, w połowie pieczenia ciastka obrócić. Oczywiście w piekarniku z termoobiegiem czas pieczenia będzie zdecydowanie krótszy.
Z podanych składników powinny wyjść 3-4 blaszki pysznych ciastek Do ciastek można dodać również żurawinę, orzechy albo na przykład płatki