Kalafior pieczony
Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Poza tym w skład kalafiora wchodzą olejki eteryczne, nadające mu przykry zapach podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się siarka.
Jednak gdy pieczemy w piekarniku, żadne smrodki się nie pojawiają
Składniki
kalafior, podzielony na różyczki
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
olej rzepakowy
papryka mielona ostra
sól, pieprz
Wykonanie
Umyty i podzielony na różyczki kalafior umieścić w misce, dokładnie go posolić, dodać pieprzu i papryki, przeciśnięty czosnek i skropić olejem. Dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany kalafior umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ewentualnie jeszcze skropić olejem i obsypać solą. Blachę umieścić w nagrzanym do 190 stopni piekarniku i piec około 35 minut, bądź do miękkości i zarumienienia.
Podczas pieczenia kilkakrotnie obrócić kalafiorki
Pieczenie w piekarniku z termoobiegiem powinno być nieco krótsze.
Mmmmm…wygląda smakowicie:)
I jest smakowity, chrupki i pikantny
bardzo fajny pomysł na kalafiorka
Dziękujemy I zapraszamy do wypróbowania