Kalafiorowa z koperkiem i kaszą manną
Skoro na targach sezon kalafiorowy kwitnie, szkoda by było z tego nie korzystać i nie przygotowywać pysznych potraw z wykorzystaniem kalafiora Poniżej proponujemy pyszną zupkę kalafiorową z nieco innymi niż zazwyczaj składnikami
Składniki
1 średni kalafior, podzielony na różyczki
2 marchewki, cienko pokrojone
1 pietruszka, drobno pokrojona
kawałek selera, drobno pokrojonego
kawałek pora, drobno pokrojonego
1 pęczek koperku, drobno pokrojony
kilka ziemniaków, drobno pokrojonych
4 łyżki kaszy mannej
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki kurkumy
2/3 łyżeczki kozieradki
2/3 łyżeczki mielonego chili
2 łyżeczki lubczyku
4 łyżki oleju rzepakowego
kilka łyżek śmietany kwaśnej 18%
2,5-3 l wody
sól, pieprz
Wykonanie
W dużym garnku zagotować 2,5 l wody wraz zielem angielskim i liściem laurowym. Do gotującej się wody dodać pokrojone warzywa oraz olej i gotować razem 10 minut, następnie dodać ziemniaki oraz przyprawy i gotować kolejne 10 minut.
W tym czasie polecamy podzielony kalafior umieścić w misce albo garnku z osoloną wodą, dzięki takiej wodzie pozbędziemy się ewentualnych robaczków które mogą znajdować się w kalafiorze
Po około 10 minutach gotowania się ziemniaków, dodać kalafior i gotować razem kolejne 10 minut Po czym wsypać kaszę manną, dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki i gotować wszystko razem 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Najlepiej jak nie rozgotuje się kalafiora, powinien być lekko chrupiący
Na sam koniec dodać zahartowaną w kilku łyżkach gorącej zupy, śmietanę oraz dużo koperku. Pycha