Kalarepa wypchana soczewicą z ryżem basmati i sosem pieczarkowym
Składniki
2 większe kalarepy
farsz z soczewicy (soczewica przygotowana na pastę, przed mieleniem)
2/3 szklanki ryżu Basmati
6 dużych pieczarek
cebula
200 ml śmietany 10% (słodka)
olej rzepakowy
cukier (ksylitol)
papryka wędzona ostra
papryka czerwona ostra
liście kolendry
sól, pieprz
Wykonanie
Kalarepy umyć, ściąć kapelusze i wydrążyć miąższ, gotować około 25 min w lekko osłodzonym wrzątku. Gdy kalarepy będą już miękkie, należy schłodzić je zimną wodą. Po czym obrać delikatnie ze skóry, obsypać w środku solą, pieprzem i wypełnić farszem. Ułożyć je na wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i zapiekać 40-50 minut. W międzyczasie na patelni podgrzać drobno pokrojony miąższ kalarep, doprawić solą i pieprzem. Jak lekko zmięknie przełożyć do garnka, a na patelni usmażyć pieczarki i cebulę. Miąższ z kalarep zmiksować blenderem i dodać do pieczonych pieczarek, podsmażać 5 minut. Następnie dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Wszystko zagęścić wodą z maizeną i obsypać pociętą kolendrą.
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, podawać go z sosem pieczarkowym oraz pieczoną kalarepą.