Kapusta „na krótko”
Składniki
1 średnia główka kapusty
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
10 pieczarek
1 duża cebula
natka pietruszki
koperek
2 pomidory
sos pomidorowy
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
papryka ostra
papryka wędzona ostra
lubczyk
kozieradka
sól, pieprz
Wykonanie
Kapustę umyć i pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, posolić, dodać ziele angielskie, liść laurowy i zalać wodą, tak do 1/3 wysokości kapusty. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. W czasie jak gotuje się kapusta, pieczarki pokroić na ćwiartki, papryki w większą kostkę, a cebulę w piórka. Wszystko usmażyć na odrobinie oleju rzepakowego. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Gdy kapusta zacznie robić się miękka, dodać zawartość patelni, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, ulubiony sos pomidorowy (albo koncentrat – jak ktoś woli). Gotować jeszcze parę minut (bez przykrycia, aby część wody wyparowała). Na koniec dodać pocięty koperek i natkę pietruszki i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Kapustkę można podawać samą, z ziemniakami, ryżem albo chlebem. Tu jest ze świeżutkim żytnim chlebkiem, domowego wypieku