Kapustka zasmażana
Składniki
1/2 kg kiszonej kapusty
1 garść suszonych grzybów
1 cebula
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
pieprz cayenne
papryka wędzona ostra
sól, pieprz
Wykonanie
Na początku odcisnąć do szklanki sok z kapusty kiszonej, przykryć i odstawić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego, po czy dodać pociętą kapustę kiszoną. Wlać do kapusty szklankę wody i dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Duszenie trwa około godziny, zależnie od kapusty. W międzyczasie pokruszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Po około 30 minutach, wlać grzyby(wraz z wodą w której się moczyły), doprawić do smaku przyprawami, dodać odstawiony sok z kapusty i dalej gotować, ale bez przykrycia, tak aby woda wyparowała. Na koniec wcisnąć czosnek oraz posypać natką pietruszki.
Tu podane z kalafiorem z pary oraz ryżem jaśminowym, posypanym czosnkiem niedźwiedzim.