Kasza pęczak ze smażoną brukselką, pieczarkami i brokułem
Kasza jęczmienna typu pęczak jeszcze całkiem nie dawno praktycznie nie była przez nas „znana”. Kiedy użyliśmy jej pierwszy raz, można powiedzieć, że zwariowaliśmy na jej punkcie . Teraz jest to nasza ulubiona kasza z jęczmiennych, a do tego jak się okazuje, ma ze wszystkich kasz jęczmiennych najwięcej wartości odżywczych .
Zapraszamy do wypróbowania poniższego przepisu na bardzo fajną i „ognistą” potrawkę .
Składniki (5-6 porcji)
1 i 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej typu pęczak
270 g brukselki
270 g pieczarek, obrane i pokrojone w plastry
brokuł, objętościowo tyle co brukselki czy pieczarek
1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
2 małe papryczki chili, pokrojone w cienkie krążki
1 duży ząbek czosnku, pokrojony w plastry
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
olej rzepakowy
Wykonanie
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. W czasie gotowania kaszy przygotować pozostałe składniki.
Brukselkę obrać z brzydkich listków i umyć. Brokuł pokroić na małe kawałki i umyć. Brukselkę wraz z brokułem gotować na parze max 10 minut. W międzyczasie obrać i pokroić pieczarki, cebulę, czosnek i papryczki.
Rozgrzać olej na patelni (najlepiej wok), wrzucić cebulę oraz papryczki, posolić i smażyć, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać pieczarki, kurkumę, oregano, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i smażyć, aż cała woda z pieczarek wyparuje.
Gdy warzywa w parowarze będą już gotowe, brokuł przełożyć do pieczarek, a brukselkę przekroić na pół i podsmażyć na oddzielnej patelni, na oleju rzepakowym.
Kasza w tym czasie powinna być już gotowa, należy ją odcedzić na sito, a następnie przełożyć do woka, dodać tam również usmażoną brukselkę, wraz z tłuszczem na którym się smażyła oraz sos sojowy. Dokładnie wymieszać i smażyć 2-3 minuty. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Smacznego
Można też podawać na zimno, jako sałatkę.