Kiszone pomidory

Kiszone pomidory

Składniki

pomidory (ważne, żeby były twarde)
korzeń chrzanu
liście chrzanu (porwane na większe paski)
liście winogron, wiśni lub dębu
koper
czosnek
ocet jabłkowy
pieprz ziarnisty
słoiki
cukier
sól kamienna

Kiszone pomidory

Wykonanie

Pomidory dokładnie umyć, nakłuć widelcem albo jakimś szpikulcem i zostawić do wyschnięcia. Słoiki wyłożyć kawałkiem liścia chrzanu, koprem, wkroić 2 cm kawałek korzenia chrzanu, ząbek czosnku (pokrojony na mniejsze części), dodać kilka ziarenek pieprzu. Następnie ułożyć pomidory, ale tak by ich nie uszkodzić, ale żeby było ich maksymalnie dużo. Doprowadzić wodę do wrzenia. A w tym czasie zasypać pomidory w słoikach 1 łyżką stołową soli i 1,5 łyżki cukru (ilość podana na litrowe słoiki). Na wierzch znowu ułożyć koper, liście chrzanu, czosnek i chrzan, oraz 3 liście wiśni. Zasypane słoiki zalać wodą z garnka, całość doprawić łyżką stołową octu jabłkowego. Dobrze dokręcić i obrócić do góry nogami, aż ostygną. Pozostawić do kiszenia.

Kiszone pomidory

Teraz już tylko czekać na jesienną albo zimową imprezę. Pomidorki można podawać pokrojone w plasterki, ale i w całości. Przygotowanie 3 słoików zajęło mi niecałą godzinę :)

Kiszone pomidory

na google+
 

Dodaj komentarz