Kluski Śląskie
Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków połączonych w stosunku objętościowym 4:1 z mąką ziemniaczaną. Wgłębienie w klusce pełni oprócz funkcji dekoracyjnej rolę pojemnika, w którym zatrzymuje się podany z potrawą sos. I przyznamy szczerze zrobienie tych dziurek sprawiło nam najwięcej problemu, dopóki nie poszliśmy po rozum do głowy i zaczęliśmy zanurzać palec w wodzie przed wbiciem go w ciasto Danie to jest jednym z najprostszych jakie do tej pory robiliśmy, ale jest tak fantastyczne, że na pewno często będzie u nas gościć
Składniki (+/- 34 kluski)
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
Wykonanie
Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, przesuszyć i pozwolić im nieco przestygnąć. Przestudzone, ale nie zimne ziemniaki dokładnie rozgnieść tłuczkiem albo za pomocą maszynki do mielenia i umieścić w misce. Dokładnie wyrównać i podzielić na 4 równe części, jedną z części wyjąć i zastąpić ją mąką ziemniaczaną (tak aby powierzchnia była równa z ziemniakami). Wcześniej wyjęte ziemniaki włożyć ponownie do miski i dokładnie wymieszać z mąką. Z tak powstałej masy ulepić kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego, a na środku zrobić wgłębienie za pomocą nawilżonego palca.
Ulepione kluski wrzucić na gotującą się i osoloną wodę, gotować 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Po wyłowieniu umieścić na talerzu, dziurką do dołu, aby ewentualna woda wypłynęła, a następnie przełożyć na talerz właściwy.
U nas podane z sosem pieczarkowym i kapustką zasmażaną.