Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami, to kolejna odsłona smaków z dzieciństwa Robiliśmy je po raz pierwszy i smakowały praktycznie jak te które pamiętamy, robione przez mamę
Dzięki dużej ilości ziemniaków są idealnie mięciutkie, a śliwce zawdzięczają cudowną kwaśność
Składniki (22 dużych knedli)
1 kg ugotowanych i dobrze odparowanych ziemniaków
2 jajka
śliwki
+/- 2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Wykonanie
Ugotowane ziemniaki dobrze pognieść albo przecisnąć przez praskę. Gdy nieco przestygną dodać do nich jajka, szczyptę soli oraz mąkę, najlepiej najpierw 1,5 szklanki, a później dodawać stopniowo, jeśli będzie taka potrzeba. Ilość mąki uzależniona jest od odmiany ziemniaków.
Ciasto na knedle będzie cały czas nieco się lepić do rąk, więc warto albo ręce czasem zwilżać albo podsypywać delikatnie mąką.
Śliwki należy wydrążyć z pestek, jeśli są duże można podzielić na pół.
Z przygotowanego ciasto odrywać po kawałku, spłaszczać w dłoni, kłaść na środek śliwkę, zakleić i delikatnie uformować kulę. Gotowe knedle odkładać na stół albo deskę posypaną mąką.
Gotować partiami w gorącej i osolonej wodzie, 5-6 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać najlepiej z roztopionym masłem i obsypane cukrem. Niektórzy polewają zasmażką z bułki tartej, my jednak nie możemy się do tego przekonać
uwielbiam
My też