Koktajl owocowo-szpinakowy

Szpinak jest warzywem stanowiącym cenne źródło soli mineralnych, zwłaszcza magnezu i fosforu, oraz witamin, A, E i C, wyróżnia się także na tle innych warzyw dużą zawartością białek. Pozostałe składniki występują w przeciętnych lub niewielkich ilościach, ewentualnie, tak jak w przypadku żelaza i wapnia, są związane chemicznie i nie są wchłaniane w organizmie człowieka. Zawarte w szpinaku liczne witaminy, mikroelementy i niektóre inne składniki oddziałują korzystnie na organizm człowieka. Jako warzywo bogate w luteinę ogranicza wpływ procesów starzenia wzroku. Zabezpieczając organizm przed działaniem rodników działa korzystnie w profilaktyce przeciwnowotworowej.
A my polecamy szpinak nie tylko ze względu na to jaki jest zdrowy, ale głównie ze względu na jego walory smakowe :)

Koktajl owocowo-szpinakowy

Składniki

3 garście świeżego szpinaku
1 pomarańcza
1 jabłko
1 banan
sok z 1/3 cytryny
1/3 szklanki wody

Koktajl owocowo-szpinakowy

Wykonanie

Umyte liście szpinaku umieścić w kielichu blendera, dodać obrane i pokrojone owoce, sok z cytryny oraz wodę. Wszystko razem zmiksować do gładki koktajl, gęstość napoju można regulować dodając więcej, bądź mniej wody. Wypić od ranu po przygotowaniu.

Koktajl owocowo-szpinakowy

Koktajl owocowo-szpinakowy

Koktajl owocowo-szpinakowy

na google+
 

Dodaj komentarz