Kolorowa sałatka z sosem śmietanowo-chrzanowym
Chrzan to roślina o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych. Pod względem zdrowotnych właściwości chrzan plasuje się tuż za czosnkiem i cebulą. W chrzanie jest duża ilość witaminy C czyli więcej niż w cytrynach i pomarańczach. Ponadto znajdują się tam Wit. z grupy B: B1, B2, B6, PP, kwas foliowy i inne. Bogaty jest także w flawonoidy oraz potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, fosfor, siarkę i chlor.
Składniki
1/2 sałaty lodowej
1 garść szpinaku
1/2 żółtej papryki, pokrojonej w kostkę
1 cebula, pokrojona w piórka
1 marchew, pokrojona w cienkie plasterki
1,5 szklanki groszku, świeżego albo konserwowanego
1 szklanka kukurydzy, gotowanej albo konserwowej
1 duży ząbek czosnku, drobno poszatkowany
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
1/2 łyżki oleju kokosowego albo rzepakowego
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1,5 łyżeczki chrzanu
ulubione zioła do sałatki
sól
Wykonanie
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim posoloną cebulę oraz paprykę. Na ostatnie 3 minuty smażenia dodać marchew. W misce wymieszać ze sobą umytą i porwaną w rekach sałatę oraz szpinak, dodać pozostałe składniki, łącznie z przestudzonymi warzywami z patelni. W szklance wymieszać śmietanę z chrzanem oraz przyprawami. Tak przygotowanym sosem polać warzywa w misce, dokładnie przemieszać i podawać.