Kopytka jak u mamy

Kopytka chyba dla większości z nas jest to potrawa dobrze znana z czasów dzieciństwa. Jakże to były fajne czasy gdy przyglądało się mamie lepiącej te pyszne ziemniaczane „kluski”. Ach….te wspomnienia z dzieciństwa :)

Kopytka jak u mamy

Składniki (+/- 82 sztuki)

1 kg ziemniaków, ugotowanych i przemielonych
około 2 szklanek mąki pszennej, plus do podsypywania
2 jajka
3-4 łyżki drobno poszatkowanej natki pietruszki
sól

Kopytka jak u mamy

Wykonanie

Przestudzone ziemniaki przełożyć do miski, dodać przesianą mąkę, jajka, natkę pietruszki oraz szczyptę soli. Ilość mąki jest uzależniona od wilgotności ziemniaków, więc najlepiej dodawać ją stopniowo, w trakcie mieszania. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, może nadal lepić się nieco do rąk.
Przygotowane ciasto podzielić na 4-5 części i każdą z osobna formować na podsypanym mąką stole, w niezbyt gruby rulony. Tak przygotowane rulony lekko spłaszczyć i pokroić na kawałki pod lekkim skosem. W międzyczasie zagotować osoloną wodę z dodatkiem odrobiny oleju.
Kopytka należy gotować porcjami. Wkładać je ostrożnie do gotującej się wody, przemieszać od razu łyżką, aby nie przykleiły się do dna i gotować przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyciągnąć łyżką cedzakową i podawać od razu, albo podsmażyć na patelni na odrobinie oleju.
Podawać do obiadu zamiast ziemniaków, albo jako samodzielne danie na przykład z podsmażoną cebulką :D

Kopytka jak u mamy

Kopytka jak u mamy

Kopytka jak u mamy

Kopytka jak u mamy

na google+
 

Dodaj komentarz