Kotleciki jaglane z pesto
Składniki
1 woreczek kaszy jaglanej
1 opakowanie tofu naturalnego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki pesto
mąka pszenna
koperek
1 ząbek czosnku
olej rzepakowy
mielone chilli
papryka wędzona ostra
sól, pieprz
Wykonanie
Tofu rozgnieść widelcem, dodać sos sojowy i odstawić do „przegryzienia”. Ugotowany woreczek kaszy jaglanej wymieszać z tofu oraz pesto, doprawić do smaku solą, pieprzem, chilli i papryką wędzoną. Wkroić czosnek oraz koperek, wszystko dokładnie wymieszać, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Tu podane z młodymi ziemniakami z koperkiem, dzisiaj zebranymi przy plaży płatkami dzikiej róży (które fantastycznie podkreśliły smak pesto), kiełkami rzodkiewki (z domowej uprawy) oraz również domowej roboty ogórkami małosolnymi