Kotleciki z czerwonej soczewicy

Kotleciki z czerwonej soczewicy
[ndipp id=7207715647906172231 limit=3][/ndipp]

Składniki (16-18 kotlecików)

1 szklanka czerwonej soczewicy
2 średnie cebule, pokrojona w kostkę
1 duża marchewka, albo 1,5 średniej
2 duże ząbki czosnku, poszatkowane
6 łyżek mąki kukurydzianej
mąka z amarantusa, do obtoczenia kotlecików
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka mielonego chili
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kolendry
1/3 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
sól
olej do smażenia

Kotleciki z czerwonej soczewicy

Wykonanie

Soczewicę przepłukać i ugotować w osolonej wodzie. Przelać przez sito i odstawić. Marchewkę pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody. Cebulę i czosnek posolić i dusić na patelni do miękkości na odrobinie wody.
Ugotowaną marchewkę wymieszać z miękką cebulą oraz czosnkiem i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Powstałą masę przełożyć do miski z soczewicą, dodać mąkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na około 40 minut.
Po tym czasie formować niewielkie kotleciki, obtoczyć je w mące z amarantusa i smażyć na patelni bądź w piekarniku.

Kotleciki z czerwonej soczewicy

Kotleciki fajnie komponują się z kaszą jaglaną oraz kiszonkami :)

Kotleciki z czerwonej soczewicy
[ndipp id=3829626156388499904 limit=3][/ndipp]

na google+
 

Dodaj komentarz