Kotleciki z kaszy gryczanej i marchwi
Składniki
1 woreczek kaszy gryczanej
1 duża marchew
6 pieczarek
1 jajko
bułka tarta (trochę do kotlecików i do obtoczenia)
olej rzepakowy
papryka ostra
sól, pieprz
Wykonanie
Pieczarki dosyć drobno pokroić, doprawić solą, pieprzem, papryką i dusić na patelni, na odrobinie oleju rzepakowego. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną w osolonej wodzie, a następnie lekko przelać ją zimną i przesypać do miski.
Gdy pieczarki są już miękkie i soczyste odstawić je do przestygnięcia.
Marchew obrać i zetrzeć na dużych okach i wsypać ją do kaszy. Dodać pieczarki wraz z ewentualnym olejem jaki znajduje się na patelni. Wbić jajko i wsypać odrobinę bułki tartej, tak aby dało się lepić kotlety. Ulepione kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć je na rozgrzanym oleju.
Kotleciki fajnie pasują z sałatką z fasolką szparagową