Kotleciki z tofu i pieczarek
Składniki
1 opakowaniu tofu (wędzone albo naturalne)
3-4 łyżki sosu sojowego
8 pieczarek
średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
bułka tarta
2/3 szklanki płatków owsianych
1 garść pokrojonej natki pietruszki
olej rzepakowy
papryka ostra
papryka wędzona
kurkuma
kolendra suszona
sól, pieprz (ogólnie przyprawy wedle uznania)
Wykonanie
W misce ugnieść widelcem tofu, doprawić sosem sojowym i odstawić aby się „przegryzło”. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę i utrzeć pieczarki na dużych oczkach. Doprawić pieprzem, solą i innymi przyprawami i smażyć na odrobinie oleju rzepakowego. Pod koniec smażenia dodać bardzo drobno posiekany, ząbek czosnku. Gdy pieczarki z cebulką przestygną mieszać je z tofu, natką pietruszki, jajkiem i płatkami owsianymi. Żeby kotleciki dobrze się lepiły dodać trochę bułki tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Kotleciki przed położeniem na patelni można jeszcze obtoczyć w bułce tartej.
Tu podane z puree ziemniaczanym, korniszonami oraz sałatką z ruccoli, szpinaku oraz kiełków rzodkiewki