Kotleciki ziemniaczane z marchewką i porem
Z ziemniakami to jest tak, że można z nich zrobić niemalże wszystko Proponowaliśmy Wam już kotlety ziemniaczane na ostro, dziś przedstawiamy w wersji łagodnej, ale równie pysznej. Do tego sałatka z kapusty pekińskiej oraz sos z czerwonej soczewicy i mamy obiad idealny
Składniki (+/- 17 kotlecików)
około 1,2 kg ziemniaków
1/2 dużego pora, dość drobno pokrojonego
1 duża albo 2 mniejsze marchewki, utarte na dużych okach
4 łyżki oleju kokosowego, albo innego do smażenia
bułka tarta albo mąka z amarantusa, do obtoczenia kotletów
1/3 łyżeczki mielonego chili
sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki, obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej i delikatnie podsmażać utartą marchew oraz por, doprawić solą i pieprzem i trzymać przykryte na ogniu 5 minut.
Ugotowane i lekko przestudzone ziemniaki rozgnieść tłuczkiem i wymieszać z warzywami z patelni, dodać mielone chili, pieprz i w razie potrzeby sól. Dokładnie wymieszać, formować w ręku kotlety, obtoczyć w mące z amarantusa albo bułce tartej. Ułożyć na natłuszczonym papierze do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni, przez 30 minut. W połowie pieczenia kotlety przewrócić na drugą stronę W piekarnikach z termoobiegiem pieczenie będzie krótsze.
….i porem.
Oczywiście, że porem Błąd naprawiony To pewnie przez to, że pisaliśmy wieczorową porą i jakoś tak nam się napisało