Kotlety kukurydziano-pieczarkowe
Jak wiadomo kotlety można zrobić praktycznie ze wszystkiego Tym razem wpadły nam w ręce pieczarki oraz kukurydza
Połączenie okazało się trafne i dlatego też dzielimy się z wami przepisikiem
Składniki
2 szklanki ugotowanej kukurydzy, albo 1 puszka
6 pieczarek, pokrojonych w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, drobno poszatkowane
2 cebule, drobno pokrojone
2 łyżki natki pietruszki
1 jajko, albo kleik z 1 łyżki zmielonego siemienia lnianego
bułka tarta, albo dowolna mąka (najzdrowiej bezglutenowa)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
papryka ostra
2 łyżki oleju kokosowego albo rzepakowego
sól, pieprz
Wykonanie
Kukurydzę umieścić w dużej misce, dodać sól, kurkumę oraz kolendrę, wymieszać i odstawić. Na patelni rozgrzać olej i wsypać pokrojone i lekko posolone cebule, smażyć aż cebule będą prawie już zeszklone. Po czym dodać pieczarki, doprawić je solą, pieprzem i papryką ostrą. Smażyć parę minut,zdjąć z ognia, dodać pokrojony czosnek, dokładnie wymieszać i zostawić do przestygnięcia.
Przestudzoną zawartość patelni przełożyć do miski z kukurydzą. Wbić jajko i dodać mąkę albo bułkę tartą, ilość jest uzależniona od wielkości jajka. Powinno być jej tyle, że łatwo da się lepić kotlety
Z powstałej masy lepić niezbyt duże kotlety, można na koniec obtoczyć je jeszcze w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, umieścić w nim blachę z kotletami i piec 20 minut, w połowie pieczenia obrócić.
Podawać najlepiej w towarzystwie dużej ilości surówek, na przykład z marchwi, selera i buraków, pycha