Kotlety mielone z czarnej fasoli
Składniki (+/- 20 kotletów)
400 g czarnej fasoli, namoczyć na noc
1 duża papryczka pepperoni, dość drobno pokroić
1 cebula, drobno pokrojona
2 duże ząbki czosnku, drobno poszatkowane
1 jajko
2 łyżki prażonego słonecznika
2 łyżki prażonego sezamu
2 łyżki prażonego siemienia lnianego
1,5 łyżeczki kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki suszonego tymianku, rozgnieść jeszcze w palcach
1,5 łyżeczki mielonej kolendry
1/3 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
olej rzepakowy do smażenia
mąka z amarantusa, do obtoczenia kotletów
sól, pieprz
Wykonanie
Po nocnym moczeniu fasoli, wodę wylać i dodać świeżą. Gotować do miękkości z dodatkiem soli. W międzyczasie cebulę i papryczkę zeszklić na odrobinie oleju. Pod koniec smażenia dodać czosnek, zamieszać i zdjąć z ognia.
Ugotowaną fasolę doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Dokładnie wymieszać, a następnie rozgnieść fasole w malakserze bądź za pomocą tłuczka do ziemniaków. Śmiało można pozostawić część fasoli nie rozgniecionej .
Do masy fasolowej dodać podsmażoną cebulę, papryczkę, czosnek oraz uprażone nasiona i roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszać ze sobą masę i uformować kotlety, które przed smażeniem obtoczyć w mące z amarantusa. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, bądź piec w piekarniku.
Tutaj podane z surówką z marchwi, pora i ogórka kiszonego, oraz puree ziemniaczanym