Kotlety z brokuła, part 2
Kotlety z brokuła już raz się pojawiły na blogu, ale że jest wiele możliwości modyfikowania przepisu, przedstawiamy wam inną równie pyszną wersję tych kotlecików .
My w przepisie użyliśmy bułki tartej, ale śmiało bezglutenowcy mogą skorzystać z mąki z amarantusa, będzie równie idealna. Tak samo jeśli ktoś ma ochotę na wersje wegańską może pominąć jajko, a przy wersji bardziej dietetycznej polecamy piec w piekarniku .
Składniki (+/- 19 kotletów)
1 brokuł, podzielony na różyczki
1 jajko
2 duże ząbki czosnku, drobno poszatkowane
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 mała papryczka chili, drobno pokrojona
3 łyżki bułki tartej, u nas oczywiście BIO
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
1/2 łyżeczki Kitchen King Masala
1/3 łyżeczki kurkumy
olej rzepakowy albo kokosowy do smażenia
sól, pieprz
Wykonanie
Kaszę jaglaną przepłukać na sicie, a następnie ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Różyczki brokuła gotować na parze 10 minut, po czym dość drobno je pokroić. Na 1 łyżce oleju podsmażyć pokrojoną papryczkę chili oraz czosnek, u nas papryczkę używa się zawsze z nasionami, aby była ostrzejsza potrawa .
W dużej misce umieścić przestudzonego brokuła oraz kasze jaglaną, dodać podsmażoną papryczkę i czosnek, doprawić do smaku przyprawami. Na koniec dodać jajko oraz bułkę tartą.
Formować niezbyt duże i grube kotlety, smażyć na rozgrzanym tłuszczu, albo piec w piekarniku .
Już wiem co zrobię w tygoniu na obiad! pychotka