Kotlety z marchewki
Marchew gotowana na mleku z dodatkiem odrobiny masła i kaszy manny nabrała ciekawego smaku. Można by rzec, że odrobinę przypomina przygotowywaną na ciepło marchewkę z groszkiem Marchwiowe kotlety nam bardzo smakują, zjadaliśmy je z puree ziemniaczanym z koperkiem, oraz sałatką z pomidora, groszku i fety.
Składniki (+/- 21 kotletów)
6 większych marchwi, utartych na dużych okach
1 jajko
200 ml mleka
1 łyżeczka masła
5 łyżek kaszy mannej
bułka tarta
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki Tava Fry Masala
1/2 łyżeczki mielonego chili
sól, pieprz
Wykonanie
Utarte marchewki umieścić w garnku,dodać mleko oraz masło i gotować pod przykryciem, aż marchew będzie na wpół miękka. Następnie doprawić do smaku przyprawami i dodać kaszę manną. Dokładnie wymieszać, tak aby nie porobiły się grudki z kaszy, chwilę gotować i odstawić do przestygnięcia.
Do nieco przestudzonej masy dodać jajko i ewentualnie kilka łyżek bułki tartej. Formować w rękach kotlety, obtoczył w bułce i ułożyć na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Blaszkę z kotletami umieścić w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i piec 20 minut, w połowie pieczenia obrócić kotlety.