Kotlety z ryżu i soczewicy
W sumie jest to nasze pierwsze połączenie ryżu i soczewicy I pierwsze kotlety z ryżu
Poprzez połączenie tych dwóch smaków i dodanie fajnych przypraw powstają całkiem smaczne kotleciki
Na pewno będą gościć na naszym stole co jakiś czas, a co najważniejsze za każdym razem dzięki przyprawom mogą być w zupełnie innym smaku
Składniki (+/- 24 kotlety)
3/4 szklanki ryżu
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
2 małe cebule, drobno pokrojone
1 mała marchew, utarta na małych okach
3 łyżki natki pietruszki
opcjonalnie bułka tarta (najlepiej przygotowana z domowego wypieku chleba )
opcjonalnie jajko albo kleik z siemienia
1/3 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki Chunky Chat Masala
1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
papryka ostra
sól, pieprz
Wykonanie
Ryż i soczewice ugotować oddzielnie w osolonej wodzie. Przestudzone przełożyć do miski, dodać cebule, marchew oraz przyprawy.
Dokładnie wymieszać.
Jeśli masa będzie za rzadka, dodać bułki tartej, albo na przykład maki z amarantusa i dokładnie wymieszać.
Można również dodać jajko albo kleik, jeśli masa będzie za sucha i ciężko będzie lepić kotlety.
Z przygotowanej masy utoczyć kule wielkości sporej mandaryni, a następnie lekko je spłaszczyć.
Tak przygotowanie kotlety umieścić na lekko natłuszczonym papierze do pieczenia, a następnie w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Piec około 25 minut, w połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.
Pieczenie z termoobiegiem może skrócić czas.
No ja Was uwielbiam :). Jak kończą mi się pomysły na obiad to Wy wtedy dodajecie nowe kotleciki Wyglądają bardzo smakowicie
Bardzo się cieszymy, że idealnie wstrzeliwujemy się w moment braku pomysłu I oczywiście życzymy smacznego
PORA WYPROBOWAC NOWY PRZEPIS
bardzo fajny przepis. ja kilka razy w tygodniu robię przeróżne wegańskie, czy warzywne kotleciki, bo świetnie sprawdzają się na obiad czy lunch
My często robimy takie malusieńkie kuleczki, które można sobie podgryzać w ciągu dnia