Kotlety z trzech kasz
Zastanawiając się co byśmy zjedli dziś na obiad stwierdziliśmy, że ostatnio były kotleciki z kaszy jaglanej i kaszy pęczak. A z kaszy gryczanej były gołąbki,hmmm…
Więc co tu w takim razie wymyślić skoro mamy ochotę na kotlety? No i nagle padło stwierdzenie, a może byśmy te trzy kasze połączyli ze sobą i z nich zrobili coś pysznego?!
No i faktycznie połączenie ze sobą trzech rodzajów kaszy stworzyło bardzo fajny smak, a kotleciki wyszły przepyszne .
Składniki (+/- 23 kotleciki)
1 woreczek kaszy gryczanej
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej typu pęczak
2 pieczarki, obrane i utarte na dużych okach
2 ząbki czosnku, drobno poszatkowane
1 cebula, drobno pokrojona
1 papryczka pepperoni, cienko pokrojona
około 10 cm kawałek pora, cienko pokrojony
3 łyżki bułki tartej (u nas BIO), plus do ewentualnie do obtoczenia kotletów
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki Chutney Podina Masala
olej kokosowy albo rzepakowy do smażenia
papryka ostra
sól, pieprz
Wykonanie
Kaszę jaglaną i pęczak ugotować w jednym garnku, gotować tak długo aż jaglana się częściowo rozpadnie, a pęczak będzie miękki. W oddzielnym garnku ugotować kaszę gryczaną.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę oraz papryczkę pepperoni, z dodatkiem soli. Pod koniec smażenia dodać czosnek i pieczarki, doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą.
W dużej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki, doprawić je do smaku przyprawami, dodać bułkę tartą i ulepić kotlety. W razie potrzeby można dodać więcej bułki albo zamiast bułki dać mąkę z amarantusa.
Kotlety smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju, bądź bez tłuszczu w piekarniku . Jeśli ktoś chce to przed smażeniem można kotlety obtoczyć jeszcze w bułce tartej.
Kotlety te świetnie również nadają się jako nadzienie do burgerów
Musiały być pyszne! Świetny pomysł, żeby połączyć kasze
Od dłuższego już czasu korzystam z kuchni z kaszy jaglanej, a ten ptrzepis wydaje mi się nowatorski i na pewno go wypróbuję.