Krem z brukselki z grzankami

Brukselka jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych, prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Kto by pomyślał?! A czy widzieliście kiedyś rosnącą brukselkę? Wygląda tak samo niesamowicie jak i smakuje :)

Krem z brukselki z grzankami

Składniki (5-6 porcji)

1/2 kg brukselki
2 marchewki
1/2 małego selera
2 łodygi selera naciowego
kawałek pora
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego chili
1 łyżeczka kozieradki
3 łyżki koperku suszonego
sól, pieprz
2-3 kromki chleba, na grzanki (może być śmiało pieczywo bezglutenowe)

Krem z brukselki z grzankami

Wykonanie

Warzywa obrać, umyć i pokroić na duże kawałki, wrzucić do garnka z osoloną wodą. Brukselkę umyć, oczyścić z brzydkich liści i dodać do garnka z gotującymi się warzywami. Po chwili oddać przyprawy i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie wyłączyć palnik i pozostawić zupę do przestygnięcia.
Z ostudzonej zupy wyciągnąć warzywa i przełożyć je do kielicha miksera, wraz z częścią płynną zupy. Zmiksować na gładki krem i ponownie umieścić w garnku, zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Na suchej patelni albo w piekarniku umieścić pokrojone w kostkę kromki chleba i upiec z nich grzanki.
Zupę rozlać do miseczek i posypać grzankami :)

Krem z brukselki z grzankami

Krem z brukselki z grzankami

Krem z brukselki z grzankami

na google+
 

Dodaj komentarz