Krem z zielonego groszku i wasabi
Od dawna poszukiwaliśmy idealnego przepisu na krem z zielonego groszku. W końcu natrafiliśmy na świetny blog wegański, na którym odnaleźliśmy przepis, na krem z dodatkiem wasabi. Tak nas ten pomysł zaciekawił, że postanowiliśmy sami spróbować zrobić taką zupkę. Oczywiście nieco ją zmodyfikowaliśmy, ale musimy przyznać, że jest to najlepsza zupa z groszku jaką kiedykolwiek jedliśmy.
Składniki
900 g zielonego groszku, świeżego albo mrożonego
3 łyżeczki chrzanu wasabi
zielony kawałek pora, dość drobno pokrojony
1 cebula, pokrojona w piórka
1/2 małego selera, pokrojonego w kostkę
1 pietruszka, pokrojona w kostkę
2 l wody
1/4 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki mielonego chili
1/3 łyżeczki kozieradki
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
kiełki i sezam do przystrojenia
Wykonanie
Do garnka wlać 2 litry wody, dodać por, seler, pietruszkę oraz przyprawy (kurkumę, kozieradkę, chili oraz sól i pieprz). Ugotować z tego bulion warzywny.
Gdy bulion będzie już dochodził w oddzielnym garnku zeszklić na oleju cebulę, a następnie dodać groszek, dokładnie wymieszać i dusić wszystko razem jakieś 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać do groszku bulion wraz z warzywami, doprowadzić do wrzenia i gotować razem 5 minut. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Gdy zupa będzie letnia dodać wasabi a następnie zmiksować ją na gładki krem za pomocą miksera albo blendera.
Krem podawać przystrojony kiełkami oraz posypany ziarnami sezamu.
Oczywiście jeśli ktoś chce aby krem był bardziej intensywny zielony, wystarczy nie dodawać selera ani pietruszki, gdyż one nie tylko zagęszczają zupę, ale również nieco ją zabielają.