Krem z zielonego groszku i wasabi

Od dawna poszukiwaliśmy idealnego przepisu na krem z zielonego groszku. W końcu natrafiliśmy na świetny blog wegański, na którym odnaleźliśmy przepis, na krem z dodatkiem wasabi. Tak nas ten pomysł zaciekawił, że postanowiliśmy sami spróbować zrobić taką zupkę. Oczywiście nieco ją zmodyfikowaliśmy, ale musimy przyznać, że jest to najlepsza zupa z groszku jaką kiedykolwiek jedliśmy. :D

Krem z zielonego groszku i wasabi

Składniki

900 g zielonego groszku, świeżego albo mrożonego
3 łyżeczki chrzanu wasabi
zielony kawałek pora, dość drobno pokrojony
1 cebula, pokrojona w piórka
1/2 małego selera, pokrojonego w kostkę
1 pietruszka, pokrojona w kostkę
2 l wody
1/4 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki mielonego chili
1/3 łyżeczki kozieradki
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
kiełki i sezam do przystrojenia

Krem z zielonego groszku i wasabi

Wykonanie

Do garnka wlać 2 litry wody, dodać por, seler, pietruszkę oraz przyprawy (kurkumę, kozieradkę, chili oraz sól i pieprz). Ugotować z tego bulion warzywny.
Gdy bulion będzie już dochodził w oddzielnym garnku zeszklić na oleju cebulę, a następnie dodać groszek, dokładnie wymieszać i dusić wszystko razem jakieś 5-6 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodać do groszku bulion wraz z warzywami, doprowadzić do wrzenia i gotować razem 5 minut. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Gdy zupa będzie letnia dodać wasabi a następnie zmiksować ją na gładki krem za pomocą miksera albo blendera.
Krem podawać przystrojony kiełkami oraz posypany ziarnami sezamu. :D
Oczywiście jeśli ktoś chce aby krem był bardziej intensywny zielony, wystarczy nie dodawać selera ani pietruszki, gdyż one nie tylko zagęszczają zupę, ale również nieco ją zabielają. :)

Krem z zielonego groszku i wasabi

Krem z zielonego groszku i wasabi

Krem z zielonego groszku i wasabi

na google+
 

Dodaj komentarz