Krokiety warzywno-fasolowe

Krokiety warzywno-fasolowe

Składniki (16-18 krokietów)

3 szklanki ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
1,5 szklanki ugotowanej fasoli, bądź puszka fasoli
2 duże marchewki, utarte na małych okach
1 cebula, drobno pokrojona
2 duże ząbki czosnku, drobno pokrojona
1/4 dużego selera, utarte na małych okach
1 garść poszatkowanej natki pietruszki
1 jajko
1/2 czerwonej papryki, pokrojona w drobną kostkę
2 łyżki uprażonego sezamu, zmielić
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kolendry mielonej
1/2 łyżeczki kozieradki
2 łyżki oleju rzepakowego bądź oliwy, plus do natłuszczenia papieru
sól, pieprz

Krokiety warzywno-fasolowe

Wykonanie

Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać curry i czosnek, dokładnie wymieszać. Następnie dodać startą marchewkę i seler, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Fasolę rozgnieść dokładnie widelcem lub za pomocą blendera, przełożyć ją do ziemniaków. Dodać pokrojoną paprykę, zmielony sezam oraz miękkie warzywa. Doprawić do smaku kolendrą, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Dodać jajko i natkę pietruszki, jeszcze raz dokładnie przemieszać.
Z powstałej masy formować najpierw kulki wielkości dużych mandarynek, a następnie dowolny kształt :) Na dużej blaszce umieścić papier do pieczenia, natłuścić go olejem i układać na nim krokiety. Krokiety można delikatnie posmarować z góry olejem. Blachę umieścić w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, piec po około 10 minut z każdej strony :)

Krokiety warzywno-fasolowe

Krokiety świetnie smakują z dowolnym sosem lub po prostu z pyszną sałatką :) Tutaj z sałatką z kiełków, pomidora, ogórków kiszonych, czosnku, mieszanki przypraw i oleju :D

Krokiety warzywno-fasolowe

na google+
 

Dodaj komentarz