Krupnik jaglany z grzybami
Krupnik jest jedną z nielicznych zup, które tak wyraźnie kojarzą się z dzieciństwem Poniżej proponujemy nieco zmodyfikowaną wersję tej zupy, a mianowicie z kaszą jaglaną oraz grzybami suszonymi. Zamiana kasz jest wyczuwalna, aczkolwiek bardzo ciekawa i smakowita Zapraszamy do wypróbowania tej bezglutenowej wersji krupniku.
Składniki
1 szklanka kaszy jaglanej
3 marchewki, pokrojone w plasterki
kawałek pora, drobno pokrojony
1 pietruszka, utarta na dużych okach
1/4 dużego selera, utarty na dużych okach
2 garście suszonych grzybów, delikatnie pokruszonych
2 gałązki selera naciowego, drobno pokrojone
4 łyżki koperku
2 łyżeczki lubczyku
2/3 łyżeczki kozieradki
2/3 łyżeczki mielonego chili
2/3 łyżeczki kurkumy
3 łyżki oleju
+/- 3 l wody
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól, pieprz
Wykonanie
Do garnka wlać wodę, dodać ziela angielskie, liść laurowy, wszystkie warzywa, grzyby, przyprawy oraz sól i olej. Gotować 15-20 minut, po czym dodać przepłukaną w gorącej wodzie kaszę jaglaną i gotować kolejne 15 minut, bądź aż grzyby i kasza będą miękkie. Na sam już koniec wsypać koperek i ewentualnie dodać więcej wody i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Grzyby oczywiście można wcześniej namoczyć i podsmażyć