Kwaśnica
Składniki
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 korzenia selera + seler naciowy
2 ząbki czosnku
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1/2 kg kiszonej kapusty
1 duża garść suszonych grzybów
1 cebula
natka pietruszki
pieprz cayenne
papryka wędzona ostra
kozieradka
sól, pieprz
Wykonanie
Na początku odcisnąć do szklanki sok z kapusty kiszonej, przykryć i odstawić. Na warzywach z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować wywar. Pociętą kapustę kiszoną dusić pod przykryciem w oddzielnym garnku, na szklance wody, co jakiś czas mieszając. Duszenie trwa ok godziny (zależnie od kapusty), w między czasie z lekka pokruszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Gdy kapustka jest już miękka, dodać ją do ugotowanego wywaru, wlać grzyby(wraz z wodą w której się moczyły) i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku przyprawami, dodać odstawiony sok z kapusty, zagotować. Na koniec dołożyć czosnek oraz podsmażoną na odrobinie oleju rzepakowym cebulę pokrojoną w kostkę, posypać natką pietruszki i się zajadać