Makaron ryżowy z warzywami

Makaron ryżowy z warzywami

Składniki

2 łyżki sosu sojowego
olej rzepakowy
2 szczypty kminu rzymskiego
papryka wędzona ostra
2 szczypty curry
2 szczypty pieprzu cytrynowego
imbir świeży (4 cm)
1/2 łyżeczki miodu
1 papryka biała
2 małe cebule (albo 1 duża)
10 pieczarek małych
1 cukinia
8 fasolek szparagowych
1/4 czerwonej papryki
makaron ryżowy
sól, pieprz kolorowy (świeżo mielony)

Makaron ryżowy z warzywami

Wykonanie

Sos sojowy wymieszać z łyżką oleju, kuminem, curry, pieprzem cytrynowym, miodem, 2 szczyptami papryki wędzonej oraz utartym 1 centymetrem imbiru. Tofu pokroić na kostkę wielkości około 1 centymetra, zanurzyć w przygotowanym sosie i odstawić do lodówki na około 40 minut.
Po upływie tego czasu smażyć tofu na 2 łyżkach oleju (sos w którym moczyło się tofu pozostawić). Gdy tofu ładnie się zarumieni przełożyć je na talerzyk, a na patelni dusić na odrobinie oleju, pod przykryciem pokrojoną na grube plastry białą paprykę, cebulę, imbir oraz ćwiartki pieczarek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką wędzoną.
Z umytej cukinii obieraczką do warzyw ściąć wzdłuż kilka plastrów i odłożyć, a pozostałą część pokroić w dowolnej grubości kostkę i dołożyć do warzyw na patelni. Gdy warzywa będą już miękkawe dodać odłożony sos z tofu i chwilę jeszcze gotować bez przykrycia.
W międzyczasie fasolę szparagową umytą i pozbawioną końcówek przekroić na pół i gotować na parze przez 10 minut. Po tym czasie dodać do parowaru odłożone plasterki cukinii oraz drobno pokrojone plastry czerwonej papryki (lekko oprószyć solą) i pozostawić na 3 minuty.
Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu :)

Makaron ryżowy z warzywami

Makaron ryżowy z warzywami

na google+
 

Dodaj komentarz