Makaron spaghetti pieczony w papierze

Makaron spaghetti pieczony w papierze

Składniki (na 3 porcje)

250 g makaronu spaghetti
250 g pomidorków cherry
200 ml białego półwytrawnego wina (u nas Mołdawskie :) )
3 małe ząbki czosnku
długa czerwona papryczka chili, drobno pokrojona
mała gałązka rozmarynu
garść świeżej bazylii
ser długodojrzewający w wiórkach, do podania (może być też parmezan)
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz

Makaron spaghetti pieczony w papierze

Wykonanie

Makaron gotować według instrukcji na opakowaniu, w dużej ilość osolonej wody, zachowując 2 łyżki wody. W tym czasie na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojoną papryczkę i smażyć przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować około 5 minut, aż odparuje około 1/3 i zniknie zapach alkoholu.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Na patelnię z sosem włożyć umyte pomidorki, obsypać je solą i pieprzem, smażyć 5 minut, aż trochę zmiękną, obracając co jakiś czas. Teraz dodać makaron, zachowaną wodę z gotowania, zioła, delikatnie posolić. Wyłączyć ogień pod patelnią i mieszać aż makaron dokładnie pokryje się sosem.
Do każdej z trzech misek włożyć duży arkusz papieru do pieczenia. Makaron podzielić na równe porcje i umieścić go na papierze w miseczkach. Do każdej porcji dodać po 2-3 łyżki sosu który pozostał na patelni. Brzegi papieru podnieść, ściągnąć i zawinąć sznurkiem. Paczuszki wyjąć z misek i umieścić w piekarniku na blasze do pieczenia, piec 15 minut. Przed podaniem ponownie włożyć do misek, ostrożnie otworzyć. Każdą porcję posypać drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, serem oraz pieprzem :)

Makaron spaghetti pieczony w papierze

Makaron spaghetti pieczony w papierze

na google+
 

Dodaj komentarz