Makaron w sosie cytrynowym
Pomysł na bardzo szybki, a zarazem ciekawy i zupełnie inny obiad? Nie ma nic prostszego od makaronu
Poniżej przedstawiamy makaron z sosem rodem z Włoch. Danie przygotowuje się mega szybko, a do tego jest świetnie orzeźwiające. Dla wzbogacenia smaku można dodać świeżą kolendrę, albo gałązkę rozmarynu
Składniki (4 porcje)
makaron spaghetti 400 g
200 g gęstej kwaśnej śmietany
1/4 kostki masła
1 duża, bądź 2 mniejsze cytryny
parmezan albo inny ulubiony ser
sól, pieprz
Wykonanie
Makaron ugotować al dente. W międzyczasie cytrynę umyć, żółtą skórkę zetrzeć na tarce, a z reszty wycisnąć sok. Masło rozpuścić najlepiej w woku, albo dużej patelni, dodać startą skórkę, sok z cytryny, śmietanę. Doprawić porządnie solą i pieprzem, chwilę gotować na małym ogniu. Dodać odcedzony makaron i dokładnie wymieszać. Jeśli sos okaże się za gęsty można dodać trochę wody z gotowania makaronu, więc warto odlać tak z pół szklanki przy odcedzaniu.
Makaron rozłożyć na talerzach posypać utartym serem oraz pieprzem. Podawać gorący albo jako zimną przekąskę