Makaron z bakłażanem
Składniki
1 bakłażan
6 pieczarek
1 cebula
makaron (tu kokardki)
sos pomidorowy
ser (tu Kolumb)
bazylia
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
papryka ostra
czosnek niedźwiedzi
sól, pieprz
Wykonanie
Bakłażana pokroić w krążki grubości 1 cm, posolić z obu stron i odłożyć na durszlak na około 5-10 minut, aby puścił sok. Następnie spłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przed smażeniem bakłażana należy jeszcze raz delikatnie posolić gdyż zmniejszy to chłonność miąższu. W międzyczasie obrać i pokroić na ćwiartki pieczarki, cebulę na piórka, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Na rozgrzanej odrobinie oleju smażyć bakłażana (krążki pokroić na 4 części), po 4-5 minutach dodać pieczarki i cebulę. Gdy warzywa będą miękkawe dodać ulubiony sos pomidorowy i pokrojony drobno czosnek, doprowadzić do wrzenia. Podawać z makaronem, utartym serem i kilkoma listkami bazylii.