Makaron z papryką i kozim serem
Chyba nie ma nic prostszego niż to danie . Mimo całkowitej prostoty muszę przyznać, że smak jest świetny, a do tego przygotowanie zajmuje nie wiele czasu . Można też dla fajnego efektu wizualnego użyć kolorowy makaron, ja użyłam trójkolorowy halloweenowy
Składniki (2 porcje)
dowolny makaron, ilość na 2 porcje
1 duża czerwona cebula, pokrojona w plastry
1 czerwona papryka, pokrojona w większą kostkę
1/2 zielonej papryki, pokrojonej w większą kostkę
1 papryczka pepperoni, pokrojona w krążki
100 g sera koziego, miękkiego
3 ząbki czosnku, pokrojone w grube plastry
1 łyżka masła
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno pokrojonego
2 łyżeczki estragonu
sól, pieprz
odrobina natki pietruszki, kolendry albo bazylii do dekoracji
Wykonanie
Na patelni rozgrzać masło i olej, dodać pokrojone papryki oraz cebulę. Doprawić solą i pieprzem i smażyć 15-20 minut, aż papryki będą miękkie. W międzyczasie ugotować makaron.
Na ostatnie 5 minut smażenia papryk i cebuli dodać czosnek i przyprawy. Gdy wszystkie już warzywa będą miękkie i aromatyczne dołożyć na patelnię ugotowany makaron oraz sos sojowy. Dokładnie wymieszać i podsmażać jeszcze 1-2 minuty.
Gotową potrawę ułożyć na talerzu, dodać pokrojony ser kozi i przystroić zieleniną