Makaron z sosem pieczarkowym

Po długiej trasie rowerowej wróciliśmy głodni i zmęczeni :) Tak więc nie ma opcji długiego stania w kuchni :) I w ten oto sposób powstał szybciutko sos śmietanowo-pieczarkowy, połączyliśmy go z garścią świeżutkiego selera naciowego oraz makaronem :) Mniami :D

Makaron z sosem pieczarkowym

Składniki (4-5 porcji)

400 g makaronu
200 g pieczarek, obranych i pokrojonych w niezbyt dużą kostkę
2 cebule, pokrojone w kostkę
300 ml kwaśnej 18% śmietany
garść selera naciowego, drobno pokrojonego
4 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki mielonego chili
1 łyżka masła
trochę utartego, ulubionego sera
1 szklanka wody z gotowania makaronu
papryka ostra
sól, pieprz

Makaron z sosem pieczarkowym

Wykonanie

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, w osolonej wodzie z łyżką oleju. Po ugotowaniu przelać zimną wodą, pamiętać aby zostawić 1 szklankę wody w której się makaron gotował.
Pozostały olej rozgrzać na patelni i zeszklić na nim posoloną cebulę, a następnie dodać pieczarki oraz łyżkę masła. Doprawić je solą, pieprzem oraz papryką ostrą i kilka minut przesmażać.
Do podsmażonych pieczarek i cebuli wlać śmietanę, dodać seler oraz trochę odstawionej wody. Chwilę gotować, po czym dodać makaron, dokładnie wymieszać go z sosem, doprawić solą, mielonym chili oraz pieprzem i przez parę minut trzymać na ogniu.
W razie, jeśli okaże się, że sos jest za gęsty, dodać więcej odstawionej wody :)
Makaron z sosem podawać gorący, posypany startym serem.

Makaron z sosem pieczarkowym

Makaron z sosem pieczarkowym

Makaron z sosem pieczarkowym

na google+
 

Dodaj komentarz