Makaron z sosem Teriyaki
Makaron z sosem to jedno z najszybszych dań. Poniżej przedstawiamy przepis na makaron z warzywami, w azjatyckim stylu, z sosem Teriyaki. Nam to danie bardzo smakuje, bo ma w sobie nutkę ostrości i słodyczy, co daje fajne połączenie smaków. Zresztą my ogólnie lubimy kuchnie Dalekiego Wschodu
Składniki (5-6 porcji)
1/2 kg makaronu spaghetti
3 niezbyt duże marchewki, pocięte w paski
1/2 kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski
2 cm imbiru, cienko pokrojonego
2 duże ząbki czosnku, pokrojony w paski
3 łyżki bambusa
1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką, drobno pokrojonego
1 szklanka groszku
1 papryczka chili, drobno pokrojona
12-15 cm pora, pokrojonego w cienkie krążki
8 pieczarek, pokrojone w paski
1 szklanka sosu Teriyaki
4 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz, papryka ostra
Wykonanie
Makaron ugotować al dente, według przepisu na opakowaniu. W woku albo na dużej patelni, rozgrzać olej i dodawać stopniowo warzywa. Na początek marchew i imbir, doprawić solą, podsmażać ze 3 minuty. Następnie dodać bambus, por, papryczkę chili oraz pieczarki, doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą, smażyć 2-3 minuty. Po tym czasie dodać kapustę pekińską, szczypiorek wraz z dymką, dokładnie wymieszać i smażyć kolejne 5 minut.
Ugotowany makaron odcedzić i przełożyć do woka z warzywami, zalać sosem Teriyaki, dodać groszek, dokładnie wymieszać i smażyć 5-7 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą. Podawać gorące, posypane świeżym szczypiorkiem.