Makaron z sosem z grzybów leśnych
Składniki (3-4 porcje)
1/2 kg gotowanych grzybów wraz z cebulką, świeżych bądź mrożonych
1 duża cebula, drobno pokrojona
garść suszonych grzybów, drobno rozgnieść
1 niepełna łyżeczka pokrojonego rozmarynu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki mielonego chili
1/3 łyżeczki kozieradki
szczypta wędzonej mielonej papryki ostrej
garść pokrojonej natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku, drobno pokrojonego
1/2 szklanki śmietany 10%,bądź jak ktoś woli 18%
opcjonalnie 1 łyżeczka maizeny (skrobi kukurydzianej) albo mąki ziemniaczanej, do zagęszczenia sosu
3 łyżki prażonych nasion słonecznika, dyni oraz siemienia lnianego, zmielić
3 łyżki oleju rzepakowego
dowolny makaron, u nas Włoskie kolanka
sól, pieprz
Wykonanie
Suszone grzyby wsypać do małego garnuszka, wlać 1,5 szklanki wody i gotować na małym ogniu, częściowo przykryte, przez około 15 minut. Na dużą patelnię wlać olej, gdy będzie gorący dodać cebulę oraz szczyptę soli, dusić do miękkości. Następnie dodać grzyby, jeśli są mrożone to na małym ogniu i pod przykryciem powoli doprowadzić do rozmrożenia, co jakiś czas mieszając.
Gdy grzyby będą całkowicie rozmrożone zdjąć pokrywkę i delikatnie je podsmażać przez 5 minut wraz z rozmarynem, pamiętać o mieszaniu. Po tym czasie dodać suszone grzyby wraz z wodą w której się gotowały. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i gotować razem na małym ogniu, pod przykryciem 20-30 minut. W razie potrzeby dolać wody. W międzyczasie ugotować makaron, według instrukcji na opakowaniu.
Na koniec dodać czosnek, wymieszać i zabielić śmietaną, jeśli sos ma być gęstszy można dodać do śmietany maizenę. Chociaż cebula która dusiła się na początku, podczas całego procesu gotowania ładnie powinna się rozgotować i zagęścić sos w sposób naturalny Gotować jeszcze 5 minut, co chwila mieszając, wsypać natkę pietruszki, wymieszać i wyłączyć gaz.
Na talerzach rozłożyć gorący makaron, posypać obficie zmielonymi prażonymi nasionami, polać sosem i od razu podawać