Makaron z warzywami w stylu włoskim
Składniki
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 zielona papryczka chilli
2 duże cebule
1 spora cukinia
3 pomidory
4 ząbki czosnku
3 cm imbiru
1 puszka groszku konserwowanego
szczypiorek
1/2 szklanki passaty
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej rzepakowy
sok z połowy cytryny
makaron
parmezan (albo inny, ulubiony ser)
curry
kozieradka
chilli mielone
Garam masala
sól, pieprz
Wykonanie
Papryki oraz cebule pokroić w kostkę, papryczkę chilli i imbir w cienkie paski, wszystko dusić na oleju pod przykryciem. Pomidory wydrążyć z miąższu i pokroić w kostkę, cukinię również pokroić, przełożyć na patelnię do lekko już miękkawych warzyw. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, gotować odkryte przez 10 minut. Po tym czasie dodać passatę, koncentrat oraz miąższ z pomidorów, dokładnie wymieszać i gotować do miękkości cukinii. Na koniec dodać groszek. W międzyczasie ugotować makaron. Podawać posypane szczypiorkiem i parmezanem