Marokańska zupa z czerwoną soczewicą i ciecierzycą

Każdą potrawę, która jest pikantna chętnie testujemy :) Tym razem przygotowaliśmy zupę rodem z Maroka, która zawiera nasze ulubione przyprawy oraz ukochaną soczewicę i ciecierzycę. Oczywiście ostrość zupy można sobie dostosować do indywidualnego gustu, my jednak uwielbiamy jak potrawa jest pikantna :)
Przepis znaleziony w internecie, naturalnie zmodyfikowany pod nasze kubki smakowe :D

Marokańska zupa z czerwoną soczewicą i ciecierzycą

Składniki

2 szklanki czerwonej soczewicy
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (1/2 szklanki surowej)
puszka obranych i pokrojonych pomidorów, lub ze 4 świeże
1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę
1 papryczka chili, pokrojona w krążki
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kolendry mielonej
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki mielonego imbiru lub ze 2 cm świeżego
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
sól, pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego
1,5 l wody

Marokańska zupa z czerwoną soczewicą i ciecierzycą

Wykonanie

W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać pokrojoną papryczkę i smażyć 3-4 minuty, po czym dodać czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszać i smażyć około 3 minut, aż rozniesie się po kuchni niesamowity aromat przypraw :) . Następnie dodać pomidory, ciecierzycę oraz soczewicę, zalać wszystko 6 szklankami wody i gotować 20-25 minut, do miękkości soczewicy.
Na sam koniec doprawić solą, pieprzem, ewentualnie koncentratem pomidorowym i szczyptą mielonego chili. Ugotowaną zupę najlepiej odstawić do „przegryzienia” na 1-2 h :)
Podawać z natką pietruszki albo kolendrą, można też dać po łyżce jogurtu naturalnego na porcję :)

Marokańska zupa z czerwoną soczewicą i ciecierzycą

Marokańska zupa z czerwoną soczewicą i ciecierzycą

na google+
 

Wszystkie komentarze

  1. Mniam, zupa wygląda naprawdę pysznie- uwielbiam takie. :)