Mercimek Corbasi, czyli Turecka zupa z czerwonej soczewicy
Na specjalnie życzenie naszego drogiego gościa przygotowaliśmy potrawy rodem ze słonecznej Turcji Gość był bardzo zachwycony i życzliwie stwierdził, że smakiem zupa nie odbiega od tej prawdziwej, robionej na Tureckiej wsi, przez rodowitą sędziwą Turczynkę Nice
Składniki
1,5 szklanki czerwonej soczewicy, najlepiej namoczyć na noc
2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
2 marchewki, pokrojone w plasterki
1-2 papryczki chili, dowolnie pokrojone
1,5 l wywaru warzywnego, albo wody z mieszanką przypraw (po 1/2 łyżeczki kozieradki, kurkumy, mielonego chili)
3 łyżki masła, ważne aby było masło nie olej
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kumin)
1-2 łyżeczki mielonego chili
1 cytryna
natka pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie
W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojoną cebulę oraz marchewki, lekko posolić i smażyć aż marchew zacznie mięknąć, a cebula się zeszkli. Ważne aby nie zarumienić warzyw. Następnie dodać soczewicę i wlać wywar warzywny, jeśli chcemy gęstszą zupę, wystarczy wlać mniej wywaru
Doprawić solą i gotować na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Następnie doprawić mielonym chili, kuminem i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Zupę zostawić do przestygnięcia, a następnie zmiksować na gładki krem.
Podawać posypane natką pietruszki, z ćwiartką cytryny i pieczywem Lavash.
mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam
I nie tylko wygląda Jest pysznie pikantna i orzeźwiająco kwaśna Polecamy wypróbować