Murgh Makhani sos

Murgh Makhani sos

Składniki

1 kg pomidorów, pokrojone w kostkę
8 ziaren zielonego kardamonu
1 łyżka pokrojonego drobno czosnku (3-4 ząbki)
3 cm imbiru, pokrojone w cienkie paski
3 zielone papryczki chili, pokrojone w cienkie paski
1/2 szklanki śmietany (słodka, u nas 12%)
1/2 łyżki miodu
2 łyżeczki mielonego, ostrego czerwonego chili
1/2 łyżeczki mielonego zielonego kardamonu
1/2 łyżeczki kozieradki
5 łyżek masła
1 łyżka oleju
sól

Murgh Makhani sos

Wykonanie

Na patelni rozgrzać olej i 2 łyżki masła, dodać zielone nasiona kardamonu, podsmażać 3 minuty. Po czym dodać czosnek i smażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie dodać pokrojone pomidory. Dokładnie przemieszać i smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie pokroić w bardzo cienkie paski imbir, oraz wypestkowane papryczki chili. Pomidory powinny odpowiednio zmięknąć w czasie krojenia papryczek i imbiru, teraz należy przełożyć je do miksera i zmiksować na gładką masę.
Na patelni po pomidorach rozpuścić 3 łyżki masła i przez około 1 minuty podsmażać imbir i papryczki. Zmiksowane pomidory przelać na patelnię przez sito, tak aby oddzielić skórki oraz kardamon, to co pozostanie na sicie wyrzucić. Wszystko wymieszać i gotować na małym ogniu 15 minut, co jakiś czas przemieszać.
Po upływie zalecanego gotowania dodać mieloną paprykę chili oraz sól do smaku. Następnie wlać śmietanę, wsypać mielony kardamon, miód oraz na sam koniec kozieradkę. Dokładnie wymieszać i podawać :)
Sos jest doskonałym dodatkiem potraw wegetariańskich, jak i mięsnych.

Murgh Makhani sos

W oryginale Murgh Makhani oznacza kurczaka w maśle, czyli po wykonaniu takiego sosu powinno się zanurzyć w nim upieczonego i pokrojonego na mniejsze części kurczaka i chwilę podgrzewać wraz z sosem.

Murgh Makhani sos

na google+
 

Dodaj komentarz