Mus jabłkowy

Kolejna rzecz z serii „pierwszy raz:)
Tak dużo w tym roku znaleźliśmy jabłoni, że żal byłoby nie zrobić z ich owoców pysznych przetworów na zimę :)
Cudownie będzie smakować zimową porą szarlotka z jabłuszek, które sami zebraliśmy :D
Oczywiście nie trzeba dodawać ani cynamonu ani wanilii, jeśli ktoś nie lubi :)

Mus jabłkowy

Składniki

jabłka
odrobina cukru
kilka ziaren wanilii
odrobina cynamonu
kilka łyżek wody

Mus jabłkowy

Wykonanie

Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, następnie dowolnie pokroić.
Umieścić w garnku, przykryć pokrywką i postawić na małym ogniu.
Dodać kilka łyżek wody i co jakiś czas mieszać, tak aby się nie przypaliło.
Część jabłek się całkowicie rozpadnie, a część pozostanie cała, można je lekko pognieść za pomocą ubijaczki do ziemniaków.
Gorący mus delikatnie posłodzić, my daliśmy dosłownie 1,5 łyżki cukru waniliowego :)
Do tego 3/4 łyżeczki cynamonu :D
Dokładnie wymieszać, jeszcze przez parę minut gotować na malutkim ogniu, a następnie przełożyć do czystych słoików.
Słoiki pasteryzować przez 20 minut, albo tak jak my dobrze zakręcone umieścić na ręczniku do góry dnem i przykryć dokładnie grubym ręcznikiem albo kocem. Pozostawić tak do wystudzenia, najlepiej na noc :)
Na koniec przykleić etykiety i umieścić w spiżarni, tak aby zimą można było po nie sięgnąć :)

Mus jabłkowy

Mus jabłkowy

Mus jabłkowy

na google+
 

Dodaj komentarz