Mus jabłkowy
Kolejna rzecz z serii „pierwszy raz”
Tak dużo w tym roku znaleźliśmy jabłoni, że żal byłoby nie zrobić z ich owoców pysznych przetworów na zimę
Cudownie będzie smakować zimową porą szarlotka z jabłuszek, które sami zebraliśmy
Oczywiście nie trzeba dodawać ani cynamonu ani wanilii, jeśli ktoś nie lubi
Składniki
jabłka
odrobina cukru
kilka ziaren wanilii
odrobina cynamonu
kilka łyżek wody
Wykonanie
Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, następnie dowolnie pokroić.
Umieścić w garnku, przykryć pokrywką i postawić na małym ogniu.
Dodać kilka łyżek wody i co jakiś czas mieszać, tak aby się nie przypaliło.
Część jabłek się całkowicie rozpadnie, a część pozostanie cała, można je lekko pognieść za pomocą ubijaczki do ziemniaków.
Gorący mus delikatnie posłodzić, my daliśmy dosłownie 1,5 łyżki cukru waniliowego
Do tego 3/4 łyżeczki cynamonu
Dokładnie wymieszać, jeszcze przez parę minut gotować na malutkim ogniu, a następnie przełożyć do czystych słoików.
Słoiki pasteryzować przez 20 minut, albo tak jak my dobrze zakręcone umieścić na ręczniku do góry dnem i przykryć dokładnie grubym ręcznikiem albo kocem. Pozostawić tak do wystudzenia, najlepiej na noc
Na koniec przykleić etykiety i umieścić w spiżarni, tak aby zimą można było po nie sięgnąć