Nadziewane „ślimaczki”

Nadziewane "ślimaczki"

Składniki

1 ciasto francuskie
miód
garść malin (lub innych ulubionych owoców)
1 jajko

Nadziewane "ślimaczki"

Wykonanie

Rozwinąć ciasto francuskie i podzielić je na trzy równe części. Na około połowie każdej części rozsmarować miód, na jednym z brzegów ułożyć w równych odstępach maliny. Ciasto delikatnie, aczkolwiek dość ciasno zwinąć w rulon, pozostawiając mniej więcej 2 cm nie zawinięte. Nie zwiniętą część posmarować roztrzepanym jajkiem (aby ładnie się skleiło) i zawinąć do końca. Tak powstałe rulony posmarować jajkiem również w około i pokroić na kawałki starając się trafić w przerwy między owocami. Ułożyć na papierze do pieczenia w równych odstępach i umieścić w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Po około 10 minutach może wypłynąć sok z owoców, warto wówczas przełożyć „ślimaczki” na świeży papier i piec jeszcze jakieś 20 minut. Kontrolując stopień zarumienienia ciasteczek, należy też je obrócić w połowie pieczenia.

Nadziewane "ślimaczki"

Nadziewane "ślimaczki"

na google+
 

Dodaj komentarz