Naleśniki gryczane w wersji wegańskiej

Po raz pierwszy postanowiliśmy usmażyć naleśniki wegańskie, a żeby nie było za łatwo uznaliśmy, że do tego będą też bezglutenowe :) Rachu-ciachu młynek poszedł w ruch i z kaszy gryczanej niepalonej powstała mąka na naleśniki :)
Naleśniki wyszły świetne, cieniutkie, chrupiące i o fajnym smaku dzięki mące z kaszy i cukrowi waniliowemu :) Fakt, że jest trochę więcej zabawy niż przy tradycyjnych naleśnikach…a może to tak za pierwszym razem :) Nam smakowały i pewnie jeszcze nie raz przygotujemy je w takiej formie :)

Naleśniki gryczane w wersji wegańskiej

Składniki (+/- 10 naleśników)

2 szklanki wody gazowanej
1 szklanka mąki z kaszy gryczanej niepalonej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki cukru waniliowego (nie wanilinowego :) )
4 łyżki mielonego siemienia lnianego
12 łyżek gorącej wody
szczypta soli
olej do smażenia

Naleśniki gryczane w wersji wegańskiej

Wykonanie

Mielone siemię lniane zalać 12 łyżkami gorącej wody i odstawić na parę minut, aby napęczniało. W międzyczasie jeśli nie macie odpowiedniej mąki wystarczy zmielić w młynku kaszę gryczaną :) Zdecydowanie polecamy kaszę niepaloną, jest dużo delikatniejsza w smaku od palonej.
Do garnka wlać wodę, dodać sól, cukier oraz mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Na koniec dodać namoczone siemię lniane i ponownie wymieszać.
Na patelni rozgrzać kilka kropel oleju i smażyć naleśniki z obu stron. Podawać z ulubioną marmoladą :)

Naleśniki gryczane w wersji wegańskiej

Naleśniki gryczane w wersji wegańskiej

Naleśniki gryczane w wersji wegańskiej

na google+
 

Wszystkie komentarze

  1. zjadłabym takie nalesniki:d

  2. Płatki owsiane zmielone na mąkę kleją tak dobrze jak mączka ziemniaczana, a nie pozostawiają posmaku skrobi, za która ja np. nie przepadam i zawsze wyczuwam

Odpowiedz na „WegankaAnuluj pisanie odpowiedzi