Ogórki kiszone
Składniki
ogórki gruntowe
liście chrzanu (porwane na paski szerokości około 8 cm)
korzeń chrzanu (pocięty na kawałki)
koper
liście wiśni
czosnek (przekrojony na pół)
sól kamienna
Wykonanie
Na dno słoika włożyć kawałek liścia chrzanu, kwiatostan kopru (jak jest duży to połowa), kawałek łodygi kopru, kawałek korzenia chrzanu oraz 2 połówki czosnku. Następnie włożyć ciasno ogórki, a na wierzchu ułożyć taką samą warstwę zieleniny jak na dnie słoika, tyle, że zamiast korzenia chrzanu należy dodać 2 liście wiśni. Do tak przygotowanych słoików wlać zalewę, czyli: na litr wody wsypać 1 pełną łyżkę soli kuchennej. Zalewę należy zagotować i wlać gorącą do słoików. Dokładnie zamknąć i odstawić do kiszenia
Na pierwszym zdjęciu ogórki w towarzystwie kanapki ze smalcem z soi
15 kg ogórków wystarczyło na 32 słoiki
Witam.
Bardzo dobry przepis na pewno ogórki są udane.
Tu przepis na ogórki kiszone małosolne wersji wideo-zapraszam.
http://youtu.be/4uf8qpeGvmM
Ogórki według tego przepisu robi już 3 pokolenie, choć nie jesteśmy pewni czy nie 4 Wychodzą idealne Gorczyca i kolendra jako dodatek, hmmm ciekawy może być smak