Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Składniki

ogórki gruntowe
liście chrzanu (porwane na paski szerokości około 8 cm)
korzeń chrzanu (pocięty na kawałki)
koper
liście wiśni
czosnek (przekrojony na pół)
sól kamienna

Ogórki kiszone

Wykonanie

Na dno słoika włożyć kawałek liścia chrzanu, kwiatostan kopru (jak jest duży to połowa), kawałek łodygi kopru, kawałek korzenia chrzanu oraz 2 połówki czosnku. Następnie włożyć ciasno ogórki, a na wierzchu ułożyć taką samą warstwę zieleniny jak na dnie słoika, tyle, że zamiast korzenia chrzanu należy dodać 2 liście wiśni. Do tak przygotowanych słoików wlać zalewę, czyli: na litr wody wsypać 1 pełną łyżkę soli kuchennej. Zalewę należy zagotować i wlać gorącą do słoików. Dokładnie zamknąć i odstawić do kiszenia :)

Ogórki kiszone

Na pierwszym zdjęciu ogórki w towarzystwie kanapki ze smalcem z soi :)

15 kg ogórków wystarczyło na 32 słoiki :)

Ogórki kiszone

na google+
 

Wszystkie komentarze

  1. Witam.
    Bardzo dobry przepis na pewno ogórki są udane.
    Tu przepis na ogórki kiszone małosolne wersji wideo-zapraszam.

Dodaj komentarz